Studenti z Käthe-Kollwitz-Schule Marburg navštíví Prahu

Na této škole se vzdělávají vychovatelé, s důrazem na sociální pedagogiku, především jde o učitele v mateřských školách. Käthe Kollwitz byla německá malířka a sochařka, která působila v 1. polovině 20. století a vytvářela díla neobvyklá až brutálně působící, znázorňující chudobu, sociální problémy (nacisté je zařadili mezi tzv. zvrhlé umění). Škol nesoucích její jméno je v Německu víc, a vždy je u toho přítomen nějaký sociální důraz.

Škola mě začala žádat o pomoc s návštěvou v pražských rodinách před několika lety, přes luterský sbor v Marburku jsem se totiž seznámila s jedním učitelem (ten už je mezitím v důchodu), který začal cesty do Prahy organizovat a hodně promýšlel, jak to udělat, aby studenti využili několik dní v našem městě i jinak, než že navštíví památky a několik zdejších mateřských škol. Návštěva v rodině je nejlepší způsob, jak se dozvědět o lidech v Praze, Česku, střední Evropě… něco autentického, tak uvažoval. 

Letos jde o termín 3. července. Hledám lidi, kteří jsou ochotni pozvat dvojici studentů k sobě domů. Není potřeba je někde vyzvedávat, mají si své hostitele podle adresy najít sami (pro jistotu sdělme i číslo telefonu). Čas jejich příchodu určete mezi 18:00 a 19:30 podle sebe, v rodinách se večeří v různou hodinu… Jídlo má být běžné, tak jak jíme my, není potřeba chystat nějaké delikatesy. Konverzovat je možno v němčině i v angličtině.

Vždy když jejich učitelé akci zpětně hodnotí, zdůrazňují, že pro studenty právě tato večeře s rozhovory s dosud neznámými lidmi představuje snad nejdůležitější, velmi podnětný moment jejich pobytu v Praze a vraceli se k ní i později během výuky.

Kdo máte chuť do toho jít, napište mi.

Za paní učitelku Astrid Hüther, která se o skupinu (přibližně 30 lidí) bude starat, všem ochotným děkuji.

Monika Žárská

zarskamonika@seznam.cz

mobil 736 533 860


V Praze 10. 4. 2024